Hippische ondernemers zetten op 6 november jl. op het Nationaal Hippisch Centrum een mega stap naar een meer regionaalgerichte opzet van de carrouselwedstrijden, met behoud van herkenbare elementen van nu. FNRS-directeur Haike Blaauw: “het is een ongekende prestatie wat het afgelopen jaar door commissies, werkgroepen en het bestuur van de VCN is neergezet”. Projectleider Marc Jansen van Partners in Paardrijden (KNHS en FNRS) is eveneens nauw betrokken geweest tot de totstandkoming van deze nieuwe fase van één van de weinige teamsporten binnen de paardensport.

Reeds in 2019 voor aanvang van de Coronaperiode, is een brainstromcommissie bijeengeweest om de langgekoesterde wens van ondernemers voor een lokale aanvang (op eigen erf) en een meer regionale wedstrijdsystematiek te gaan ontwikkelen.

  • Proeven op eigen erf kunnen rijden bij aanvang (laagdrempelige instap)
  • Team Rijden (8-tal) en carrousel (12 en 16)
  • Kortere reisafstanden i.v.m tijd en kosten
  • Systeem met ondersteuning van nieuwe teams door VCN-officials
  • Wedstrijden eerder in het seizoen i.v.m. de steeds eerder intredende zomerwarmte
  • Een NK met nog meer waarde en allure op het Nationaal Hippisch Centrum
  • Van alle wedstrijden een nog groter feest maken voor deelnemende teams
  • Gebruikmaken van de krachtige synergie tussen VCN, FNRS en KNHS

Ervaring en kennis geven vorm aan nieuwe opzet 

In de afgelopen jaren is hierover regelmatig van gedachten gewisseld met commandanten, juryleden, ruiters en ondernemers. De laatste maanden is de brainstormcommissie en vervolgens een delegatie daarvan in een werkgroep, veelvuldig bijeengeweest om invulling te geven aan deze wensen. Een zeer complexe operatie, met diverse, soms tegenstrijdige belangen van betrokkenen. Doordat alle betrokkenen hiervoor zijn uitgenodigd, heeft de VCN voldoende draagkracht en kennis verzameld in de afgelopen maanden om te komen tot een volledig nieuw wedstrijdsysteem dat recht doet aan de meeste wensen.

Overgangsperiode wedstrijdsysteem

De VCN heeft een overgangsperiode van 1 tot 2 jaar ontwikkeld voor de totale implementatie van het nieuwe systeem. De aanwezige FNRS-ondernemers hebben tevens het overgangsdocument bekrachtigd, zodat alles vlekkeloos kan verlopen. Voor het seizoen 2023-2024 (huidige) worden de wedstrijden nog verreden op basis van het ‘oude systeem’ (26-5-2024, 2-6-2024 en 9-6-2024). De diverse nieuwe elementen die samen kunnen met de huidige opzet van wedstrijden worden direct opgestart. Dit betreft onder andere officiële proeven rijden op de eigen manege en een Nationaal Kampioenschap op het Nationaal Hippisch Centrum (29 september 2024).

Een mooi nieuw tijdperk vol carrouselplezier voor mens en dier!