Succes!

Wedstrijdseizoen 2021

Seizoen 2020 is helaas door het corona virus voor ons allen anders gelopen dan verwacht. Het wedstrijdseizoen 2020 is  afgelast. De mogelijkheid om 5 rankingspunten te verdienen door een jury ‘on tour’ uit te nodigen op de lokale bedrijven, of door online je proef in te sturen stonden centraal voor het seizoen 2020. Omdat het jaar voor iedereen anders is verlopen en de komende periode het er niet naar uit ziet dat alles weer als ‘normaal’ zal zijn gaat we het dit jaar alvast anders insteken. De juryleden gaan in 2021 bij alle bedrijven lokaal langs om per divisie de groepen te beoordelen en op deze manier het wedstrijdseizoen 2021 door te laten gaan. Lees hieronder meer over het nieuwe wedstrijdseizoen!

 

Carrouselseizoen 2021

  

 

Rankingpunten verdienen in 2020?

Zoals je wellicht al hebt gelezen zijn er een aantal mooie alternatieven ontstaan voor de enthousiaste groepen die in de corona tijd het trainen weer hebben opgepakt. Weliswaar met de nodige aanpassingen! De nieuwe alternatieven en de uitleg zijn te vinden op de hoofdpagina, in de nieuwsbrief van augustus en oktober. 
LET OP!
Rankingpunten zijn niet verplicht. Wil je met jou team wel deelnemen aan 1 van de alternatieven, maar geen rankingpunten ontvangen, geef dit even aan via de mail.

Commandantencursus 
Zodra de maatregelen versoepelen zal de commandantencursus hervat worden met de laatste dag, en zijn de cursisten verplicht deze laatste cursusdag bij te wonen. Wanneer de cursisten deze dag met goed gevolg hebben afgelegd ontvangen zij het officiële certificaat om ook vanaf het nieuwe seizoen in 2021 te kunnen commanderen op divisiewedstrijden en het NK.

Wil je ergens aan meedoen, geef je dan snel op en laat je beoordelen door een VCN Jury om nieuwe handvaten te krijgen met oog op de training voor 2021! 

 

Wanneer je deelneemt aan de carrouselwedstrijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de reglementen. Deze vind je hier. Lees ze goed door, zodat je op de hoogte bent van bijvoorbeeld de regels rondom de wedstrijden en het opstellen van de proef.

Daarnaast is er een aantal formulieren dat je dient in te vullen en op te sturen naar info@vcncarrousel.nl:

Carrousel Protocol 2020 

Teamrijden Protocol 2020

Ruiter- en paardenpaspoortformulier 2020

Daarnaast vind je hier ter informatie het Prix d’elegance formulier

 

 

 

Wedstrijden toen en nu

Wedstrijden toen en nu

Een carrouselgroep wordt tijdens een kampioenschap beoordeeld door twee juryleden. Eén van de juryleden zit bij de A en de ander bij de C. Ook is er aandacht voor het schoonste geheel: dit wordt Prix d’Elegance genoemd. Dit wordt beoordeeld door een jurylid die hiervoor is opgeleid. Om dit goed te beoordelen zit het jurylid dichtbij de rijbaan. Tijdens een onderlinge wedstrijd is het mogelijk dat 1 jurylid de groep beoordeelt.

Kampioenschappen tot 2014

Tot 2014 werd een kampioenschap jaarlijks verreden met een poulesysteem. Groepen konden promoveren en degraderen. Aan een kampioenschap deden ongeveer 120 groepen uit heel Nederland mee. Het kampioenschap was gesplitst in paarden en pony’s, waarbij de A-poule de hoogste poule was. De groep die in een A-poule (paarden of pony’s) won, mocht zich een jaar lang officieel Nederlands Kampioen Carrousel noemen.

Divisiewedstrijden en het NK vanaf 2014

Gezien de groei van de carrouselsport, werken we vanaf 2014 met een nieuw systeem. Met dit nieuwe systeem willen we meer groepen de kans geven om deel te nemen aan de carrouselwedstrijden. 

Alle groepen zijn opgenomen in een ranglijst, die na elk Nederlands Kampioenschap wordt aangepast op basis van de nieuwe ranking. Tijdens de wedstrijden verdien je rankingpunten en die bepalen hoeveel je team daalt of stijgt in de lijst. Ook voor dit systeem geldt dat de paarden en pony’s van elkaar gescheiden zijn. Elk jaar kunnen dus twee carrouselgroepen zich Nederlands Kampioen noemen. Voorafgaand aan het NK worden de divisiewedstrijden georganiseerd. Aan welke divisiewedstrijd je deelneemt, hangt af van je ranking na het voorgaande jaar. De beste groepen uit de ere- en eerste divisiewedstrijden strijden om de titel tijdens het NK. 

Carrousel

“Carrouselrijden is als ballet,
maar dan met een paard.”