Seizoen 2021 is helaas door het corona virus voor ons allen anders gelopen dan verwacht. Het wedstrijdseizoen 2021 is  afgelast. De mogelijkheid om 5 rankingspunten te verdienen door een jury ‘on tour’ uit te nodigen op de lokale bedrijven, of door online je proef in te sturen stonden centraal voor het seizoen 2021. Omdat het jaar voor iedereen anders is verlopen en de komende periode het er niet naar uit ziet dat alles weer als ‘normaal’ zal zijn gaat we het dit jaar alvast anders insteken. Net als vorig jaar kun je een jury uitnodigen om je proef te laten beoordelen, of alvast wat trainingstips te ontvangen voor komend jaar!

 

  

 

Nationale carrouseldag: 4 juli

oe ziet de carrouseldag eruit:

1. Onderlinge carrouseldag (on tour)  met ponyteams die hun proef verrijden in een ‘poule’. (of 12-16 ruiters of teamrijden 4 of 8 ruiters)
2. Clinic van een VCN jury met je paarden of  ponyteam, waarbij  leerzame tips krijgt met oog op  het wedstrijdseizoen van volgend jaar.

Klik Hier voor meer informatie voor de nationale carrouseldag en lees hieronder wat verstuurd is naar de ondernemers. 

“Hartstikke leuk dat jullie ponygroep(en) meedoen met de “battle” danwel met een clinic voor jullie paardenteam(s) en natuurlijk loopt het een en ander volgens de geldende Corona maatregelen. Er doen 34 groepen mee waarvan 22 ponygroepen en 12 paardengroepen (alleen clinic).

 

Enkele groepen rijden op een eerdere datum maar het merendeel van de groepen rijdt op 4 juli. Aangezien er ca. 25 filmpjes bekeken moeten worden zal de uitslag niet eerder dan eind juli bekend zijn. Een prijsuitreiking voor de beste 3 carrouselteams zullen we eind augustus/begin september (als iedereen terug is van vakantie) doen op het erf van de betreffende maneges. Ook voor het beste teamrijden team zal er een prijsuitreiking in augustus/september zijn.

 

 

Om het een ander goed te laten verlopen verzoeken wij vriendelijk om het volgende:

 

  1. Het jurylid zit op C met schrij(fst)(v)er. Tussen jurylid en schrij(fst)(v) dient een plexiglas afscheiding te zijn, dit volgens huidige Corona richtlijnen. Het protocol hoeft vooraf niet te worden verstuurd aan de VCN / jurylid, zorg op uw locatie s.v.p. voor 2 exemplaren – eentje voor de jury, de ander voor de schrij(fst)(v)er.
  2. Video opname wordt op C gemaakt (denkt u erom dat ook de muziek te horen is op de video?);
  3. Blanko Protocol naar info@vcncarrousel.nl, dit protocol is tbv de video jury;
  4. De video opname mailen – via we transfer – naar info@vcncarrousel.nl, liefst binnen 24 uur na de wedstrijd;
  5. Rechtstreeks af te rekenen met het betreffende jurylid. De kosten zijn: €45,00 voor de 1e groep en €15,00 voor elke volgende groep. Daarnaast de gebruikelijke kilometervergoeding van €0,28 per km. Bijgaand  declaratieformulier kunt u daar eventueel voor gebruiken.

Als je een live videostream hebt, stuur dan van tevoren de link zodat we deze ook op de VCN site/FB kunnen zetten.

Verdere informatie over aanvangstijden en informatie over de bezoekende juryleden volgen komende week per mail.

 

We hopen er een leuk media spektakel van te maken. Heel veel succes en veel plezier! Bij vragen kan je altijd even mailen!

 

Hartelijke groet,

VCN Bestuur

 

Opgeven kan via info@vcncarrousel.nl 

Wanneer je deelneemt aan de carrouselwedstrijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de reglementen. Deze vind je hier. Lees ze goed door, zodat je op de hoogte bent van bijvoorbeeld de regels rondom de wedstrijden en het opstellen van de proef.

Daarnaast is er een aantal formulieren dat je dient in te vullen en op te sturen naar info@vcncarrousel.nl:

Carrousel Protocol 2020 

Teamrijden Protocol 2020

Ruiter- en paardenpaspoortformulier 2020

Daarnaast vind je hier ter informatie het Prix d’elegance formulier

 

 

 

Wedstrijden toen en nu

Wedstrijden toen en nu

Een carrouselgroep wordt tijdens een kampioenschap beoordeeld door twee juryleden. Eén van de juryleden zit bij de A en de ander bij de C. Ook is er aandacht voor het schoonste geheel: dit wordt Prix d’Elegance genoemd. Dit wordt beoordeeld door een jurylid die hiervoor is opgeleid. Om dit goed te beoordelen zit het jurylid dichtbij de rijbaan. Tijdens een onderlinge wedstrijd is het mogelijk dat 1 jurylid de groep beoordeelt.

Kampioenschappen tot 2014

Tot 2014 werd een kampioenschap jaarlijks verreden met een poulesysteem. Groepen konden promoveren en degraderen. Aan een kampioenschap deden ongeveer 120 groepen uit heel Nederland mee. Het kampioenschap was gesplitst in paarden en pony’s, waarbij de A-poule de hoogste poule was. De groep die in een A-poule (paarden of pony’s) won, mocht zich een jaar lang officieel Nederlands Kampioen Carrousel noemen.

Divisiewedstrijden en het NK vanaf 2014

Gezien de groei van de carrouselsport, werken we vanaf 2014 met een nieuw systeem. Met dit nieuwe systeem willen we meer groepen de kans geven om deel te nemen aan de carrouselwedstrijden. 

Alle groepen zijn opgenomen in een ranglijst, die na elk Nederlands Kampioenschap wordt aangepast op basis van de nieuwe ranking. Tijdens de wedstrijden verdien je rankingpunten en die bepalen hoeveel je team daalt of stijgt in de lijst. Ook voor dit systeem geldt dat de paarden en pony’s van elkaar gescheiden zijn. Elk jaar kunnen dus twee carrouselgroepen zich Nederlands Kampioen noemen. Voorafgaand aan het NK worden de divisiewedstrijden georganiseerd. Aan welke divisiewedstrijd je deelneemt, hangt af van je ranking na het voorgaande jaar. De beste groepen uit de ere- en eerste divisiewedstrijden strijden om de titel tijdens het NK. 

Carrousel

“Carrouselrijden is als ballet,
maar dan met een paard.”